Σύμφωνα με την έρευνα, οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν τη ρωσική οικονομία είναι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας (77%), τα ρωσικά μετρα έναντι της ΕΕ και των ΗΠΑ (60%), καθώς και η τιμή του πετρελαίου (54%). Όσον αφορά στους παράγοντες που οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι επηρεάζουν τις επιδόσεις τους και αποτελούν πρόκληση για αυτές:
  • -Το 66% των εταιρειών δήλωσε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είχαν αρνητικές επιπτώσεις στις επιδόσεις τους στη Ρωσία.
  • -Το 39% δήλωσε ότι η τιμή του πετρελαίου επηρεάζει δυσμενώς τις επιδόσεις των επιχειρήσεων στη Ρωσία (σε σύγκριση με το 63% το 2016). Το 39% δήλωσε ότι τα ρωσικά αντίμετρα κατά της ΕΕ και των ΗΠΑ επηρεάζουν αρνητικά τις επιδόσεις τους.
  • -Το 37% δήλωσε ότι η οικονομική πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας επηρεάζει δυσμενώς τις επιδόσεις τους στη Ρωσία (σε σύγκριση με το 49% το 2016).

Από την άλλη πλευρά, η έρευνα έδειξε ότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος σχετικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και η εκλογή του Donald Trump ως Προέδρου των ΗΠΑ είχαν ελάχιστο αντίκτυπο στις επιδόσεις των επιχειρήσεων στη Ρωσία (85% και 81% των εταιρειών δήλωσαν ότι αυτά τα γεγονότα δεν επηρεάζουν την απόδοσή τους). Επίσης, αναφορικά με τα κύρια προβλήματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση οι επιχειρήσεις υπέδειξαν τα υψηλά επιτόκια (47%) και την περιορισμένη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό (32%). Τέλος, όσον αφορά στην αξιολόγηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αυτή κινείται σε μάλλον χαμηλό επίπεδο. Η συνεργασία με τις νομοθετικές, τελωνειακές και φορολογικές αρχές βαθμολογείται μάλλον αρνητικά, ενώ οι κανονιστικοί αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για τις επιχειρήσεις με το 60% των εταιρειών να τους θεωρούν ως το κύριο εμπόδιο για τις επιχειρήσεις. Ακολουθεί η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού, που συγκεντρώνει το 25% των ερωτηθεισών εταιρειών, ενώ το 24% των επιχειρήσεων χαρακτήρισε την ανεπαρκή αξιοπιστία της αλυσίδας εφοδιασμού ως το κύριο εμπόδιο για τις επιχειρήσεις.

Τα περισσότερα μέλη του AEB δεν αναμένουν βελτίωση της κατάστασης όσον αφορά τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία και τους φόρους/τέλη στα επόμενα δύο χρόνια (62%, 58% και 52% αντίστοιχα). Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων προέρχεται από εταιρείες που είναι καταχωρημένες ως γερμανικές εταιρείες (19%), ενώ υψηλό ποσοστό ερωτηθέντων προέρχεται από τη Ρωσία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία (16%, 8% και 8% αντίστοιχα).

Όσον αφορά την κατανομή των επιχειρήσεων ανά βιομηχανία, οι υπηρεσίες (23%), οι κατασκευές (9%) και η χημική βιομηχανία και φαρμακευτικά προϊόντα (9%) ήταν οι πιο αντιπροσωπευτικές. Το 67% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δραστηριοποιούνται στον τομέα παροχής υπηρεσιών και δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις παραγωγής στη Ρωσία. Σχεδόν οι μισές εταιρείες (51%) απασχολούν λιγότερους από 100 εργαζόμενους στη Ρωσία. Το 3% των ερωτηθέντων προέρχεται από εταιρείες που απασχολούν πάνω από 5.000 άτομα. Ο κύκλος εργασιών του 68% των εταιρειών το 2016 ανήλθε σε 100 εκατ. ευρώ, ενώ το 54% των εταιρειών δήλωσε ότι ο κύκλος εργασιών του το 2016 αυξήθηκε σε σχέση με το 2015, ποσοστό σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με αυτό της περσινής έρευνας (43%). Αντίθετα, το 30% των εταιρειών ανέφερε χαμηλότερο κύκλο εργασιών από ό, τι το 2015 (το 2015, το ποσοστό αυτό ήταν 36%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ