FACEBOOK

LANGUAGE

ΕΡΕΥΝΑ: Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 2017


Ο οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ναρκωτικά (EMCDDA) συνεδρίασε στης Βρυξέλλες από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρουσίασαν την έκθεση με θέμα "Ναρκωτικά 2017: Τάσεις και εξελίξεις." Η έκθεση περιλάμβανε την αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση, την συνεχιζόμενη διαθεσιμότητα των νέων στις ουσίες και την αυξανόμενη απειλή για την υγεία των πολιτών.

Περισσότερα από 93 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες έχουν δοκιμάσει κάποια στιγμή στην ζωή τους παράνομες ουσίες. Αναφορικά η έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες είναι πιο εύκολο να δοκιμάσουν κάποια παράνομη ουσία με ποσοστό 58% σε αντίθεση με τις γυναίκες που το ποσοστό είναι στο 42%. Επίσης είναι η τρίτη χρόνια που καταγράφονται αυξημένα ποσοστά των θανάτων από υπερβολική χρήση ναρκωτικών. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας παρακολουθεί περισσότερες από 560 νέες ψυχοδραστικές ουσίες. Το 2015 οι ουσίες που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά ήταν 98 καινούργια ναρκωτικά όπως αναφέρει στην έκθεσή, οι νέες ουσίες που αναφέρθηκαν ήταν στην πλειονότητά τους συνθετικά κανναβινοειδή και συνθετικές καθινόνες.

Σε δήλωση του ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε " η εν λόγω έκθεση για τα ναρκωτικά παρέχει την απαραίτητη ανάλυση και καθοδήγηση, καθώς και τα απαραίτητα εργαλεία για την από κοινού αντιμετώπιση της απειλής αυτής σε ολόκληρη την Ευρώπη, όχι μόνο για να προστατευθεί η υγεία των πολιτών μας, αλλά και για να παύσουν να θησαυρίζουν οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, στην Ευρώπη και αλλού από τα τεράστια κέρδη του εμπορίου ναρκωτικών"

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η κάνναβη είναι η πλέον διαδεδομένη ναρκωτική ουσία με ποσοστό 26,3%, δεύτερη είναι η κοκαΐνη με 5,2% και τρίτο το mdma (πωλείται συχνά ως χάπια έκστασης) με ποσοστό 4,2%. Η έκθεση αναφέρει ότι έχουν γίνει περίπου 36.000 κατασχέσεις σε όλοι την Ευρώπη και οτι έχουν αναφερθεί 5 εκατομμύρια αδικήματα σχετικά με τα ναρκωτικά ποσοστό που φτάνει το 57% εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούσαν για χρήση και κατοχή.




Πηγή: Εmcdda Εuropa, Huffingtonpost
Επιμέλεια: Αλεξία Ανδρέου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Comment on the article