FACEBOOK

LANGUAGE

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ



Ο όρος «Αθλητικό Μάρκετινγκ» μόλις την τελευταία δεκαετία άρχισε να γίνεται γνωστός στην Ελλάδα και να αποτελεί ένα εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η χώρα µας βίωσε από τη µια πλευρά µια σηµαντική βελτίωση της ποιότητας του αθλητικού προϊόντος και τις µεγάλες αλλά προσφάτως επιτυχίες του ελληνικού αθλητισµού και από την άλλη τον κορεσµό στους τρόπους επικοινωνίας, η εξέλιξη αυτή έδωσε µια ώθηση στο χώρο, µε τη δηµιουργία των πρώτων εταιρειών αθλητικού µάρκετινγκ. Όμως το αθλητικό μάρκετινγκ υπήρχε από χρόνια τις αρχαιότητας και ξεκίνησε από την Αρχαία Ελλάδα και την Αρχαία Ρώμη που υπήρχαν αθλητικά γεγονότα και έπρεπε να τα γνωστοποιούν στο κοινό για να έρχονται να τα παρακολουθούν.

Οι σημερινές δραστηριότητες του αθλητικού μάρκετινγκ έχουν να κάνουν με την σωστή προώθηση άλλα και με άλλους δύο παράγοντες όπως είναι οι μεγάλη χορηγοί με αθλητικά είδη (Nike, puma, adidas κ.λ) και άλλα προϊόντα (αναψυκτικά, αναλγητικές κρέμες, αυτοκίνητα κ.λ) και το τελευταίο κομμάτι είναι τα ΜΜΕ που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη αθλητικών γεγονότων, αθλητικές εκπομπές και διαφημιστικά μηνύματα με αθλητικά είδη.

Κατά συνέπεια το αθλητικό μάρκετινγκ περιλαμβάνει δύο βασικά μέρη:

1) Το μάρκετινγκ του αθλητισμού που έχει να κάνει με δραστηριότητες μίας ομάδα ή ενός αθλητή για παράδειγμα η προετοιμασία, οι αγώνες που έχουν να κάνουν, μεταγραφές αν έχουμε μια ομάδες κ.λ

2) Το μάρκετινγκ μέσο του αθλητισμού που είναι οι χορηγοί ομάδων ή αθλητών και οι διαφημιστικές καμπάνιες που γίνονται με πρόσωπα του αθλητισμού.

Με δεδομένη την παραπάνω προσέγγιση της αθλητικής βιομηχανίας και του αθλητικού μάρκετινγκ οι B. Mullin, S. Hardy και ο W. Sutton δίνουν το παρακάτω ορισμό «Το αθλητικό μάρκετινγκ αποτελείτε από όλες εκείνες τις δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστή για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες των αθλητικών καταναλωτών μέσω της διαδικασίας της συναλλαγής. Το αθλητικό μάρκετινγκ έχει ανάπτυξη δύο διαστάσεις μάρκετινγκ των αθλητικών προϊόντων και των υπηρεσιών απευθείας τους καταναλωτές του αθλητισμού μέσο της προωθήσεις. (Matthew D. Shank 2004)

Το μέγεθος της αθλητικής βιομηχανίας του 2005 υπολογίζεται ότι ξεπέρασε σε αξία τα $231 δις. Το ίδιο έτος οι διαφημιστικές δαπάνες σε παγκόσμιο επίπεδο έφτασαν το $406 δις και τα χορηγικά πακέτα ξεπέρασαν τα $30.5 δις. (http://www.sportsbusiness.com/)

Οι μεγάλες εταιρίες (πολυεθνικές) που επιλέγουν την αθλητική χορηγία μεγάλους και αναγνωρίσιμους αθλητικούς οργανισμούς οι οποίοι υιοθετούν μια πιο επαγγελματική προσέγγιση στο εμπορικό κομμάτι αντιλαμβανόμενη τόσο αυξημένες για έσοδα ανάγκες τους όσο και τις δυνατότητες ανάπτυξη που κρύβουν τα χορηγικά προγράμματα.

Ο αθλητισμός αναμφισβήτητα αποτελεί σήμερα ένα ισχυρότερο εργαλείο μάρκετινγκ το οποίο δίνει την δυνατότητα σε εταιρίες και προϊόντα να ενδυναμώσουν το brand name. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχει μια σειρά από άλλους παράγοντες που θα καθορίσουν το επίπεδο της ανάπτυξης που αυτή την στιγμή εξελίσσεται για το αθλητικό μάρκετινγκ και αυτά είναι η ειδίκευση το επίπεδο παροχής και υπηρεσιών, η δυνατότητα σχεδιασμού νέων δράσεων, φρέσκες ιδέες και η δυνατότητα υλοποίησης, το πελατολόγιο και οι δημόσιες σχέσεις και η οργανωτική δομή.

4 σχόλια:

Comment on the article