FACEBOOK

LANGUAGE

ΝΕΥΡΟΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

Το νευρομάρκετινγκ είναι ένας νέος κλάδος του Μάρκετινγκ, ο οποίος χρησιμοποιεί ιατρικές τεχνολογίες, όπως τη functional Magnetic Resonance Imaging (fMRI Λειτουργική Μαγνητική Τομογραφία) για τη μελέτη των αντιδράσεων που προκαλούν στον εγκέφαλο τα διάφορα ερεθίσματα του μάρκετινγκ, κυρίως για να μάθουμε για ποιο λόγο οι καταναλωτές παίρνουν συγκεκριμένες αποφάσεις και ποιο σημείο του εγκεφάλου ευθύνεται για αυτή τους την απόφαση.

Ουσιαστικά, με τη χρήση αυτής της μεθόδου μπορούμε να δούμε και να κατανοήσουμε σε ποια ερεθίσματα αντιδρά ο καταναλωτής, είτε πρόκειται για το χρώμα της συσκευασίας, τον ήχο που κάνει το κουτί όταν το περιεργάζεται ο καταναλωτής, το περιεχόμενο του διαφημιστικού υλικού, μέχρι και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος όταν παίρνουμε οικονομικές αποφάσεις. Γενικά το branding αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες τομείς του νευρομάρκετινγκ.  Από τη στιγμή που είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι οι καταναλωτές έχουν ισχυρές και συνήθως υποσυνείδητες αντιδράσεις στα brands, κατανοώντας καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί αυτή η διαδικασία, μπορούμε να δημιουργήσουμε πιο αποτελεσματικές στρατηγικές Μάρκετινγκ.

Στην Ελλάδα έχουν είδει προβεί στην εκτέλεση διάφορων τεστ, που επικεντρώνονται σχεδόν στο σύνολο των αισθήσεων, για παράδειγμα, οσφρητικά τεστ (γνωστά αρώματα), κέντρα λόγου, καθώς και διάφορα οπτικά τεστ, με πιο γνωστό από όλα το νευροπολιτικό πείραμα που εκτελέσαμε πρόσφατα, το οποίο αποτελεί και την πρώτη εφαρμογή αυτού του τύπου στην Ευρώπη. Το συγκεκριμένο πείραμα, το οποίο απέσπασε και το ενδιαφέρον σχεδόν όλων των ΜΜΕ, είχε ως σκοπό την αξιολόγηση της σπουδαιότητας της μη λεκτικής επικοινωνίας των πολιτικών με τους ψηφοφόρους, προβάλλοντας τα πορτρέτα των πολικών προσώπων Καραμανλή, Παπανδρέου και Βενιζέλου και ταυτόχρονα παρατηρώντας τις νευρολογικές αντιδράσεις των μετεχόντων με τη χρήση Λειτουργικής Μαγνητικής Τομογραφίας (fMRI), που είναι και η μέθοδος που χρησιμοποιούμε για την εξέταση διαφημιστικού υλικού και προϊόντων».

Το Νευρομάρκετινγκ συμπίπτει με αυτό που γενικότερα καλούμε «Πολυαισθητικό Branding»; «Αυτά τα δύο αντικείμενα σχετίζονται έμμεσα. Φανταστείτε ότι και τα δύο κινούνται στον ίδιο χώρο (αντίδραση του εγκεφάλου), αλλά με διαφορετικό στόχο, σκοπό και επομένως εφαρμογές. Απαιτεί φαντασία, δημιουργικότητα και γνώση και αυτό που απολαμβάνω περισσότερο στο πολυαισθητικό branding είναι ότι δε βασίζεται σε αυστηρά ερευνητικά πρωτόκολλα».

Τα παραδείγματα εφαρμογών του πολυαισθητικού branding έρχονται από όλο τον κόσμο σε μεγάλο αριθμό, από εταιρείες οι οποίες, όχι τυχαία, σκοράρουν τους υψηλότερους βαθμούς σε επίπεδο ικανοποίησης πελατών σε σχέση με τα υπόλοιπα brands με τα οποία ανταγωνίζονται. Η Singapore Airlines, η Starbucks, η Mercedes, η Nokia, η Colgate, η Coca-Cola, η Rolls Royce είναι μερικές από τις εταιρείες που έχουν καταφέρει να εισαγάγουν με μεγάλη επιτυχία πολυαισθητικά στοιχεία στο brand τους, με τα οποία οι καταναλωτές συνδέονται σε επίπεδο συναισθηματικό.Στοιχεία που διαφοροποιούν αυτά τα brands σε σημαντικό βαθμό από τους ανταγωνιστές τους, τα οποία συν τοις άλλοις ενισχύουν την εμπειρία τους με το brand και πάνω απ’ όλα δημιουργούν αισθήματα συναισθηματικής εμπλοκής. Όπως διάφορα οσφρητικά, ηχητικά, οπτικά και γευστικά στοιχεία, τα οποία συνδέονται άμεσα με αυτά τα brands. Οι καταναλωτές είναι σε θέση να τα αναγνωρίσουν με βάση αυτά τα στοιχεία και κατ’ επέκταση τα επιλέγουν γιατί συνδέονται με αυτά σε πολυαισθητικό επίπεδο.


2 σχόλια:

  1. Έλεοςςς
    Τι άλλο μπορούν να σκεφτούνε οι άνθρωποί για να βγάλουν λεφτά???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτο κι αν ειναι τρομακτικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Comment on the article