FACEBOOK

LANGUAGE

ΕΡΕΥΝΑ: ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΟΙ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ


Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το European Union Agency for Fundamental Rights με θέμα την "γυναικεία κακαοποίηση" η συγκεκριμένη έρευνα έγινε με προσωπικές συνέντευξης και πήραν μέρος γυναίκες που ζούν στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Στην έρευνα δηλώσαν 13 εκατομμύρια γυναίκες πως έχουν υποστεί κάποιο είδος κακοποίησης τουλάχιστον μια φόρα στην ζωή τους.Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Δανία με ποσοστό 52% και αμέσως μετά η Φιλανδία με 47%, τρίτη η Σουηδία με 46% και την τετράδα κλεινή η Ολλανδία με 45%. 

Με την συγκεκριμένη έρευνα καταρρίπτεται η φήμη των σκανδιναβικών χώρων στην οποία βασιλεύει η ισότητα των δύο φύλων. Οι Σκανδιναβές παραδέχονται πώς έχουν υποστεί κάποια μορφή κακοποίησης τουλάχιστον μία φορά στην ζωή τους. Το ποσοστό της Δανίας είναι πιο πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης που βρίσκεται κοντά στο 33%. Οι ειδική δίνουν διάφορες εξήγησης για το τόσο ψηλό ποσοστό των σκανδιναβικών χωρών. 

Η πρώτη εξήγηση είναι πως οι γυναίκες έχουν ένα κοινωνικό ιστό που τους ενθαρρύνει στο να προβούν σε κάποια καταγγελία για θέματα κακοποίησης. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τη μεταναστευτική ροή από χώρες της Ασίας και της Αφρικής οπού οι γυναίκες έχουν διαφορετική μεταχείριση από τους άνδρες. Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με το "υπερβολικά προοδευτικό εκπαιδευτικό σύστημα" που δεν τους αφήνει διακριτικά όρια σε διαφορετικές συμπεριφορές. 

Οι Δανία όμως παρέχει ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα για την κακοποίηση των γυναικών. Το κράτος παρέχει δωρεάν ξενώνες με ψυχολογική υποστήριξη καθώς και μια μηνιαία βοήθεια ύψους €1400 για να μπορούν να είναι ανεξάρτητες οικονομικά και να φεύγουν από μία βίαιοι κατάσταση. Με αυτό το τρόπο η Δανία έχει τη γνώσει σ' αυτό να δει το πρόβλημα που έχει και να το αντιμετώπιση σωστά και αυτό φαίνεται από το ποσοστό πώς μόλις το 10% των γυναικών που έχουν υποστεί κάποιας μορφής κακοποίησης έχουν ξανά επιστρέψει πίσω.


Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Comment on the article